Щоразу з наближенням Різдва кожна господиня починає клопотатися над тим, щоб найсвятковіша вечеря року вийшла і смачною, і з дотриманням усіх необхідних традицій.
Різдвяна вечеря має складатися з данадцяти пісних страв. Головною стравою цього вечора є кутя - каша з цільної пшениці з додаванням меду, горіхів, узвару. Кожна місцевість має свої звички, свої рецепти куті. На моїй рідній Сумщині кутю заливали тільки узваром із сухофруктів. Узвар варили з сущених яблук, груш, слив і обов'язково клали гілочку вишні. Вона надавала напою особливого аромату. Сучасні господині, маючи змогу купити в супермаркеті найрізноманітніші продукти, заправляють кутю родзинками, мигдалем тощо. І це ніяк не зашкодить традиційній обрядовій страві, головне - щоб кутя була пісною і смакувала уім вечеряльникам.
Поставити на стіл дванадцять пісних страв не складає труднощів сільським газдиням, що мають сад-город, а відтак на зиму повен погріб овочевих та плодовоягідних консервів. Огірочки, помідорчики, грибочки, квашена капуста, лечо, солянка, баклажанове соте - залишається відварити картопельки, узвар, кутя, хлі та часник - вже стіл і готовий, не потрібні зайві клопоти. Та й міські господарочки, що роблять запаси на зиму: чи консервацію, чи заморозку, - теж у переддень Різдва подякують собі за те, що заздалегідь заготували необхідні продукти.
Ото, що будемо готувати до Свят-вечора, щоб і смачне, й пісне, й не занадто дороге.
1. Кутя. Спробуйте знайти у продажі невеличку фасовку цієї крупи, так, щоб приготувати всю упаковку і ціленький рік не обминати рештки. Кутю добре заздалегідь замочити, тоді вона швидше і краще звариться. Перед подачею на стіл заправте медом та горіхами, узваром чи родзинками тільки ту порцію звареної каші, яку будете подавати на стіл. Решту поставте в холодильник, її можна буде заправляти перед сніданком чи обідом. Це особливо важливо, якщо ви додаєте до куті тертий мак. Страви з маком дуже швидко прокисають.
2. Узвар. Корисний і смачний напій, який теж традиційно ставлять на святковий стіл.
3. Вареники. Кожна господиня має свої невеличкі секрети та уподобання при приготуванні цієї смачної і недорогої страви. особливість різдвяних вареників у тому, що тісто замішується без додавання яєць, а тому потрібно слідкувати, щоб вареники не роварилися, збереглися при варці ціленькими. Можна приготувати пісне дріжджове тісто, і тоді вареники будуть пухкенькими і білими. Розвести у склянці теплої води 25г пресованих дріжджів з щіпкою цукру, додати борошно, сіль, гарно вимішати і покласти в целофановий пакет для підростання. Поки тісто підходитиме, приготуємо начинку. Можна відварити картоплю, зробити до неї засмажку з цибулі на олії і потім все змішати, потовкти в пюре. Можна посмажити капусту. У Закарпатті готують таку начинку для вареників: квашену капусту впродовж двох годин відварюють у воді. Потім гарно віджимають, попередньо охолодивши. Дві чи три цибулини дрібненько нарізують і підсмажують до золотистого кольору, потім додають туди відварену капусту, досолюють, премішують і ще з півгодини, помішуючи, підсмажують у сковорідці. Потім готову капусту змішують з пісним картопляним пюре. Виходить дуже смачно, та й ліпити вареники з такою начинкою легше, ніж просто з капустою.
4. Вінегрет. Без цього популярного і дуже корисного салату важко собі уявити Різдвяну вечерю, як і піст взагалі. Гадаю, кожна господиня вміє його готувати, тому детального опису не подаю.
5. Капусняк. Взагалі, першу страву на різдвяний стіл можете приготувати за уподобаннями своєї родини. Це може бути пісний борщ, чи грибна юшка, чи овочевий суп. Я запропоную улюблену страву мого дитинства капусняк. Зазвичай я готую його на бульйоні з індичого крила чи спинки. У піст – просто роблю овочеву засмажку на олії та додаю смакової приправи. Отож, гарно промийте склянку пшона, дрібно насічіть свіжої капусти (грам 300), обидві складові покладіть у каструлю та залийте водою. Поставте на вогонь, нехай вариться. Періодично помішуйте, бо пшоно осідає на дно і може підгоріти. Як закипить, посоліть, додайте спецій, зменшіть вогонь до мінімуму і накрийте кришкою, нехай мліє. Тим часом приготуйте засмажку з моркви та цибулі, заправте її томатною пастою. А ще – натріть на дрібній тертці велику картоплину – як на деруни. Спочатку, помішуючи, додайте до варива потерту картоплю, а коли гарно закипить, можна вже й засмажку з томатом. І неха ще раз гарненько укипиться. Якщо маєте заморожену чи засолену зелень, теж додайте в кінці варки. Тільки при додаванні засоленої зелені врахуйте це, коли будете солити страву.
6. Голубці. Пісні голубці можна готувати, додаючи до рису смажені гриби, або ж просто овочеву засмажку на олії. Можна зробити й соєвий фарш, замінивши ним традиційне для цієї страви м’ясо. Тушкувати голубці без сметани, у воді з додаванням томатного соусу та спецій.
7. Буряк з хріном. Такий салат дуже популярний на Закарпатті. Готується просто, з’їдається швидко. У піст (та й не тільки), як і вінегрет, дуже частий наїдок на столі і повсякденному, і святковому. Бурячки відварюються, труться на дрібній тертці і заправляються так само потертому кореню хріну (міцність – на ваш смак), а також оцтом, олією та сіллю.
8. Картопля. Страв з картоплі чи не найбільше, ніж з будь-якого іншого овоча. Що приготувати з пісних? Якщо вареники на різдвяному столі у вас будуть з капустою, можете зупинитись на звичайному пісному пюре. Якщо ж саме воно є начинкою для вареників, можна для окремої картопляної переміни відварити картоплю в мундирах у підсоленій воді, почистити і підсмажити в олії, додавши солі та спецій, до золотистої шкірки. А можна не полінуватися і приготувати оригінальні картопляні пісні галушки. Відварену в мундирах і почищену картоплю пропустіть через м’ясорубку, додайте крохмалю, солі, спецій, гарно вимішайте і сформуйте кругленькі колобочки. Зваріть їх у підсоленій киплячій воді і подавайте з зеленню та підсмаженою на олії цибулькою.
Можна зробити і пісні деруни. Оскільки вони готуються без яєць, то варто давати більше борошна, однак готувати таких дерунів варто небагато, так, щоб з’їли гарячими, оскільки захололі вони втрачають смак.
9. Салат. Іще один овочевий салат. І смачно, і гарно виглядає на пісному столі морква по-корейськи. Уперше я скуштувала цей салат в Казахстані ще років зо 20 тому. То був найсмачніший варіант цього салату, оскільки був приготовлений самими корейцями, які додають до страви тільки їм відомі спеції. І хоча сьогодні приготувати моркву по-корейськи з використанням готового набору спецій не складає труднощів, потрібно добре постаратися, щоб вона вийшла майже як у корейців – вгадати з оцтом, сіллю, цукром. Готується цей салат як мінімум за добу до його споживання. Якщо ж ви не любите моркву, можна приготувати салат з червонокачанної капусти. Це теж додасть барв столу і буде смачно та корисно. Ну, а ті, хто мають консервовані овочі, можуть дістати з погреба і поставити на стіл свій улюблений салат.
10. Гриби. Ще один невід’ємний атрибут пісної кухні. Хто має баночку маринованих – позбавлений зайвих клопотів. Якщо ж ні – у будь-яку пору року нескладно придбати у супермаркеті чи на базарі печериці і приготувати з них щось смачненьке. Навіть просто посмажити з цибулькою, а потім ще й затерти сухим борошном і помішуючи, довести до золотистого кольору.
11. Риба. Хтось вважає, що у піст рибу їсти не можна. А хтось їсть, бо саме риба була головною їжею апостолів та Ісуса. Якщо ви споживаєте рибу у піст, її можна приготувати тушкованою з овочами в томаті. Можна просто купити солоних оселедців. У нас вдома їх прийнято купувати за 2-3 дні до запланованого споживання, почистити, порізати шматочками і скласти в баночку, перешарувавши порізаною цибулею, а зверху виливши столову ложку олії та чайну ложку оцту. Так вони набудуть приємного присмаку. Можна запекти свіжу рибу у фользі зі спеціями. Можна посмажити шматочками у сухарях або пісному клярі – борошно, розведене теплою водою зі спеціями до густоти сметани.
Якщо ж рибу ви у піст не їсте, можна замінити її обсмаженою у пісному клярі цвітною капустою, або пловом з соєвим «м’ясом», або квасолею в томаті, або… ваш улюблений варіант. Він точно є у запасі у кожної господині.
12. Пісний десерт. Якщо у родині є дітки, вечеря без десерту буде для них нецікавою. Та й дорослим захочеться завершити трапезу чимось солоденьким. Я пропоную прості в приготуванні і смачні пісні солодощі. Тут є простір для варіантів і фантазії. Візьміть родзинки, горішки, курагу та мед (можна, за вподобанням та можливостями – чорнослив без кісточки, мигдаль, інжир тощо). Сухофрукти та горішки перекрутіть через м’ясорубку, додайте мед, гарно вимішайте, сіормуйте кульки та обваляйте їх у кокосовій стружці.